Thursday, August 30, 2018

Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι από την Ελαφόνησο


Τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και αποφασίσαμε να το αποχαιρετίσουμε και να ευχηθούμε καλό φθινόπωρο με μια τελευταία (;) βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της Ελαφονήσου!
Γεωγραφικά η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, ανήκει στο νομό Λακωνίας και έχει έκταση μόλις 19 τετ. χλμ..
Το όνομά της η Ελαφόνησος το οφείλει στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδος στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα από την ύπαρξη πλήθους μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος. Άλλωστε και το διάσημο άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδος στο Μουσείο του Λούβρου, που κρατά ένα τέτοιο ελάφι, έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες που μπορείτε να απολαύσετε, ναούς ιστορικής σημασίας, χτισμένους στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων, σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά.
Στην περιοχή Φουντιάνικα μπορείτε να απολαύσετε ένα πανέμορφο τοπίο. Μέσα σε μια εικόνα συνυπάρχουν από τη μια το σύμβολο του πανάρχαιου πολιτισμού, η νησίδα Παύλο Πέτρι και ο αγέρωχος Κάβο Μαλιάς από την άλλη.
Στο κέντρο του νησιού, η Βάρδια, είναι το ψηλότερο σημείο της Ελαφονήσου. Από εδώ θα θαυμάσετε το όμορφο τοπίο από το Σαρακήνικο και το Στενό της Ελαφονήσου έως τα Κήθυρα και την περίφημη Χερσόνησο του Μαλέα.
Στην περιοχή της Λεύκης βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου και τον όρμο του Φράγκου. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της, ενώ το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο παραλίες.
Λίγο ανατολικότερα του Σίμου και απέναντι από το Κάβο Μαλιά, βρίσκεται ο όρμος της Λεύκης, μια μικρή παραλία που συνδυάζει τη λεύκη άμμο με τα βράχια, νερά με πλούσιο βυθό και πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις.
Στην περιοχή Κάτω Νησί και απέναντι από τις ακτές της Μάνης, θα βρείτε την παραλία της Παναγίας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της υπάρχουν σπάνιοι αμμόλοφοι και δάσος από θαλασσόκεδρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα γνωστά «νησιά της Παναγίας», οι τρεις νησίδες, Κασέλα, Πρασονήσι και Λεφτό νησί.
Απέναντι από την Ελαφόνησο βρίσκονται δύο ακόμη παραλίες, αυτή της Πούντας και η μικρότερη του Παυλοπετριού, ακριβώς απέναντι από την νησίδα «Παύλο Πέτρι». Στο σημείο αυτό συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή από τους επισκέπτες, αφού ο βυθός από την παραλία μέχρι και τη νησίδα φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα εξαιρετικής σημασίας υποθαλάσσιο μνημείο.
Τέλος, στην ίδια περιοχή και πιο πέρα από την παραλία του Παυλοπετριού, βρίσκεται το Χαμόκυλο, που γειτνιάζει με τη λίμνη Στρογγύλη, τον υγροβιότοπο της Ελαφονήσου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, αφού από τη μία πλευρά βρέχεται από τη λίμνη και από την άλλη από τη θάλασσα.
Επιλέγουμε λοιπόν την Ελαφόνησο για να απολαύσουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού γεμίζοντας τις μπαταρίες μας κάνοντας μακροβούτια στα καθαρά και κρυστάλλινα νερά, που είναι σαν να βγήκαν από φωτογραφίες τροπικών νησιών και απολαμβάνοντας την τοπική κουζίνα που αποτελείται κυρίως από φρέσκα και καλομαγειρεμένα ψάρια.