Friday, August 18, 2017

«Ανθέμιον»: Ένας νέος γαστρονομικός παράδεισος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Συντάκτης Γιώργος Θεοδωρίδης

Ένα νέο σημείο αναφοράς διανύει τους πρώτους μήνες ζωής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στη γραφικότατη περιοχή του Ψυρρή, ανάμεσα στην Πλατεία Μοναστηρακίου και την Ακρόπολη, βρίσκεται η συνοικία του Αγίου Δημητρίου. Μια παραδοσιακή παλαιοαστική αθηναϊκή συνοικία, η οποία σήμερα σφίζει από ζωή χάρη στα πολλά καταστήματα εστίασης, την έντονη τουριστική κίνηση και τις γλυκές πλανόδιες μελωδίες.


Λίγα λόγια για την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου...
Όπως σημειώνει ο έγκριτος ερευνητής Παναγιώτης Ριζόπουλος, ο Ιερός ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου Ψυρρή, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κέντρο της παλαιάς πόλης των Αθηνών, στην οδό Παλλάδος, πρώτη πάροδο της οδού Αθηνάς, μεταξύ του Δημαρχιακού Μεγάρου της Αθήνας και της Πλατείας Μοναστηρακίου, με θέα την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Ο Ναός ιδρύθηκε το 1845 επί Βασιλείας Όθωνος, Πρίγκηπος του Βασιλικού Βαυβαρικού Οίκου των Wittelsbach. Ο Ναός ανεγέρθη στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε ναός που κατεδαφίσθηκε από άγνωστη αιτία. Ήταν ήδη ενοριακός πρίν τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ελλάδος απο το Ναύπλιο στην Αθήνα (1834). Για ένα χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός, πριν ονομαστεί μετά η Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου. Όπως αναφέρει ο έγκριτος ιστοριογράφος της Αθήνας Δημήτριος Καμπούρογλου, ονομάσθηκε Άγιος Δημήτριος «ο νέος», λόγω του γεγονότος ότι στο εσωτερικό του ναού δέσποζε η παράσταση του Αγίου, ορθίου, νέου με δόρυ και θώρακα και όχι όπως απεικονίζεται συνήθως έφιππος. Όπως αναγράφει η κτητορική επιγραφή στο πίσω μέρος του δεξιού παγκαριού ο Ναός «...ανοικοδομήθηκε 1845, εφημερευόντων π. Σπυρίδωνος Βίμπου, π. Ιωάννου Δέρβου, π. Ιωάννου Μαντζάκου, εμεγενθύθη ο κυρίως ναός και ο τρούλλος 1901 εφημερευόντων π. Γεωργίου Καλαϊτζή, π. Σπυρίδωνος Μαντζάκου,...το 1912 εκοσμήθη υπό των ιδίων ιερέων,... εξωραϊσθη το 1963 ιερατεύοντος π. Διονυσίου Ξένου – Μποζίκη...». Η ενορία του Αγίου Δημητρίου συμπαραστάθηκε τόσο ηθικά όσο και οικονομικά στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, παρέχοντας τους φιλοξενία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Και εγένετο... «Ανθέμιον»
Στον πεζόδρομο της Αγίου Δημητρίου, ακριβώς σε μεσοτοιχία με τον προαναφερθέντα ομώνυμο ιερό ναό, άνοιξε από τις 30 Ιουνίου 2017 τις πόρτες του το μεζεδοπωλείο «Ανθέμιον». Περνώντας κανείς απ’ έξω αντικρίζει ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 1890. Εισερχόμενος μέσα, ο επισκέπτης έρχεται αμέσως σε επαφή με την ποιότητα και το μεράκι των ανθρώπων που αποφάσισαν να δώσουν νέα πνοή στην πάλαι ποτέ οικία του θρυλικού Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Λεπτή αριστοκρατική διακόσμηση, που έχει διατηρήσει ατόφιο το χρώμα και το στυλ του αρχοντικού, χωρίς να έχει αλλοιωθεί στο ελάχιστο από τον εμπορικότατο πλέον χαρακτήρα της χρήσης του οικήματος. Τα ζεστά χρώματα αντισταθμίζονται από τους πλήρως κλιματοζόμενους χώρους, χαρίζοντας μια άνετη αίσθηση δροσιάς στους επισκέπτες. Ο φωτισμός είναι σε επίσης ζεστά χρώματα, που «ντύνουν» όμορφα τον χώρο, ενώ η μουσική είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, χαρακτηριζόμενη από ήχους του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου.
Το μενού...
Το μενού είναι πλήρες, γεμάτο από κλασικές συνταγές και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Γλώσσα μόσχου, ψητά μπιφτεκάκια, μαριναρισμένος γαύρος, τσιπούρα, μαγειρευτά καλαμάρια, φιλεταρισμένη προβατίνα και φρεσκότατες πατάτες Νάξου, προσφέρουν απολαυστικές γεύσεις.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο επιδόρπιο, το οποίο αποτελείται από γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού (σταφύλι), που αποτελεί έναν εξαιρετικά εύγεστο συνδυασμό.
Οι τιμές είναι ιδιαίτερα καλές για την εποχή, ενώ είναι βέβαιο ότι όποιος πάει θα θελήσει σίγουρα να ξαναπάει!


Ανοικτά από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 2 το μεσημέρι και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Ανθέμιον
Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή
Τηλ. Κρατήσεων: 210 3311379 Website: http://anthemioncuisine.gr/
FB Page: Anthemion - Mezedopoleio


Πηγή ιστορικών πληροφοριών:
Orthodoxia.gr / Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ψυρρή: 160 χρόνια ζωής καί δράσης (1845-2005). Βλ. σύνδεσμο: http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=678&obcatid=3