Friday, March 18, 2016

Πιλοποιείο Αθήνας "Πουλόπουλος και Υιός"

Παλαιό Πιλοποιείο
Καθημερινά πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Υπάρχουν σημεία κατά τα οποία η διαδρομή είναι βαρετή, αλλά και σημεία όπου η διαδρομή είναι ευχάριστη και καμιά φορά μάλιστα, όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα που παρουσιάζονται μπροστά μας, μας γεννούν διάφορες απορίες. Μια τέτοια απορία δημιουργήθηκε και σε εμάς στη διαδρομή μεταξύ Πετραλώνων και Θησείου. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο σταθμούς δεσπόζει το κτήριο με την εξής επιγραφή: «Ηλ. Πουλόπουλος κ’ Υιός». Η περιέργειά μας για το εν λόγω κτήριο μας οδήγησε στην αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών.
Ηλίας Πουλόπουλος
Όπως μάθαμε, το κτήριο αυτό πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια (πιλοποιείο) της Αθήνας. Το Ελληνικόν Πιλοποιείον, από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρύθηκε το 1886 από τον Ηλία Πουλόπουλο, έναν υφασματέμπορο από την Καλαμάτα που ήρθε στην Αθήνα αποφασισμένος να γίνει βιομήχανος. Ο Ηλίας Πουλόπουλος ξεκίνησε να δουλεύει ήδη από τα 15 του χρόνια στην Καλαμάτα, ενώ το 1874 ίδρυσε το δικό του εμπορικό κατάστημα υφασμάτων, το οποίο σημείωσε σύντομα μεγάλη επιτυχία, και επειδή στην επαρχία ο κύκλος δράσης ήταν περιορισμένος, αποφάσισε να μετοικήσει στην Αθήνα. Το εργοστάσιο που έκτισε στο Θησείο ήταν πλήρως εξοπλισμένο ήδη το 1900 και τα καπέλα που κατασκεύαζε, αποσπούσαν διεθνή βραβεία Απασχολούσε περί τους 250 εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονταν από την Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχαν μέχρι τότε εξειδικευμένοι τεχνίτες.
Εργοστάσιο Πουλόπουλου
Σε μικρό χρονικό διάστημα, οι πίλοι του Πουλόπουλου έφθασαν σε σημείο να συναγωνίζονται τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς στις αγορές την ανατολής, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Πουλόπουλος προσπαθούσε να προβάλει την ελληνικότητα του προϊόντος. Τα καπέλα φτιάχνονταν με ελληνικά υλικά και πλέον από Έλληνες εξειδικευμένους τεχνίτες.
Ηλίας Πουλόπουλος
Στην Ελλάδα, η επωνυμία «Πιλ Πουλ» έγινε σύντομα ταυτόσημη της αγοράς φθηνών και ποιοτικών καπέλων. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ηλίας Πουλόπουλος, από το 1893 κι έπειτα, ξεκίνησε να επισκέπτεται αυτοπροσώπως ως δειγματοφόρος τους τόπους καταναλώσεως του προϊόντος του, την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Σουέζ, τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, κ.α..
Στα μέσα του 20ου αιώνα έκλεισε λόγω των επιπτώσεων της Κατοχής σε συνδυασμό με την αλλαγή των ενδυματολογικών συνηθειών των Αθηναίων. Κατά την περίοδο της ακμής του ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πιλοποιεία των Βαλκανίων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή χειμερινών αλλά και ψάθινων πίλων, απασχολώντας 450 άτομα.
Θέατρο Σκιών ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ
Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1985 και σήμερα το κτίριο στεγάζει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη". Συγκεκριμένα, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" φιλοξενεί στο παλιό εργοστάσιο του Ηλία Πουλόπουλου δύο μόνιμες, μοναδικές εκθέσεις το "Οδοιπορικό της Αθήνας", στον πρώτο όροφο και το Μουσείο – θέατρο Σκιών "Χαρίδημος" στο ισόγειο.
Μάλιστα, η παρουσία της οικογένειας Χαρίδημου είναι σημαντική όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, αφού εδώ και 150 χρόνια διατηρεί και προωθεί το Θέατρο Σκιών, με φιγούρες του Καραγκιόζη φτιαγμένες από την ίδια την οικογένεια, δίνοντας παραστάσεις όχι μόνο σε παιδιά, αλλά ακόμα και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας!