Sunday, February 14, 2016

"Έρωτας είναι ο ασπασμός των αγγέλων προς τ' άστρα"

   Σήμερα για πολλούς ανθρώπους, ή καλύτερα για τη συντριπτική πλειοψηφία, είναι μια μέρα αφιερωμένη στον έρωτα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σήμερα και κάθε 14η Φεβρουαρίου τα ανθοπωλεία έχουν περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη ημέρα του χρόνου, ενώ ο αγαπημένος προορισμός των ερωτευμένων ζευγαριών είναι τα πολυτελή και ρομαντικά εστιατόρια. Και ω! τι χαρά για τα παιδιά που γεννιούνται μια τέτοια μέρα και ολοκληρώνουν την ευτυχία των ζευγαριών... Είναι σίγουρα η αγαπημένη μέρα των ερωτευμένων και ίσως μια όχι και τόσο ευχάριστη μέρα γι' αυτούς που ο έρωτας δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα τους...
Άγιος Βαλεντίνος

   Βεβαίως, είναι γνωστό πως ο Άγιος Βαλεντίνος δεν ξεκίνησε να γιορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία.Στην πραγματικότητα, ο Βαλεντίνος, ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό, πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169, οπότε και εορτάζεται.

    Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αργότερα τον Βαλεντίνο ως Άγιο, που κατέστη προστάτης των ερωτευμένων. Η γιορτή ορίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, συμπίπτοντας σχεδόν (15 Φεβρουαρίου) και αντικαθιστώντας μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που διαρκούσε αιώνες, από την προ Χριστού εποχή. Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

     Τη νοηματοδότηση που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά γίνεται το 1382 στο ποίημα "Το Κοινοβούλιο των Πτηνών" του Άγγλου λογοτέχνη Τζέφρι Τσόσερ. Σύμφωνα με το ποίημα των 699 στίχων, κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους.

   Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές. Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των Αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.
Άγιος Υάκινθος
     Η είσοδος της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, πάνω στο στρωμένο χαλί που είχαν ετοιμάσει οι επιχειρηματικά εμπλεκόμενοι με το θέμα, αλλά και τα ανάλαφρα θέματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από την Εκκλησία, που θεωρούσε και θεωρεί αδιανόητο τον εορτασμό ενός αγίου που δεν υπάρχει στο Ορθόδοξο Εορτολόγιο. Μάλιστα, είχαν καταβληθεί και προσπάθειες να καθιερωθεί μια άλλη μέρα για τους ορθόδοξους ερωτευμένους, υπό τη σκέπη του Αγίου Υάκινθου στις 3 Ιουλίου.
    Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, και εξαπλώνεται σιγά - σιγά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη.
    Πάντως, και στην Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις της εκκλησίας, έχει καθιερωθεί αναμφισβήτητα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ αντιθέτως ο Άγιος Υάκινθος δεν βρήκε παρόμοια ανταπόκριση, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι είναι αντίστοιχα ο Άγιος του έρωτα της ορθόδοξης εκκλησίας.